Common Problems with Toilet Cubicles and How to Fix Them

July 16, 2025 | By Siddhi Solanki | Toilet Cubicle

Toilet cubicles are a key part of any public or commercial restroom—serving both functional and aesthetic purposes. However, over time, even the best systems may develop issues due to frequent use, poor installation, environmental factors, or incorrect material selection. Understanding common problems and how to fix them ensures long-lasting performance and user satisfaction.

Here are some typical toilet cubicle issues and practical solutions:

1. Noisy Operation and Misalignment

Problem: Over time, cubicle panels and hardware start wobbling or creaking—especially in high-traffic washrooms. Hinges creak; locks jam and doors slam loudly causing disruption especially in offices, schools, etc

Solution:

  • Use high-quality hinges with tightness adjustable settings or self-closing gravity hinges
  • Ensure proper anchoring during installation.
  • Periodically inspect and retighten fittings to maintain alignment.
  • Consider self-closing hinges for better long-term performance.
  • Use durable door silicon for impact and sound reduction upon closure.

2. Hardware Wear and Tear

Problem:
Locks, coat hooks, and handles may break or become loose over time or corrodes in humid or coastal environments

Solution:

  • Select durable, corrosion-resistant hardware (e.g., stainless steel SS 304/316, anodized aluminium or Nylon Polyamide).
  • Use tamper-proof or anti-vandal fittings in high-traffic or public facilities.
  • Ensure proper anchoring during installation.
  • Perform routine checks and retightening and replacement.
  • Use soft cleaning agents

3. Swelling of Panels

Problem: Panels swell, bubbling or delaminate in wet areas.

Solution:

  • Use moisture-resistant materials like High Pressure Laminate (HPL), compact laminate, or stainless steel with density >1000kg/
  • Avoid particle boards such as CDF and HDF and LD.
  • Avoid direct contact of board with water in shower areas or Indian toilets. Use aluminium anodized bottom skirtings or channels.

4. Lack of Privacy Due to Gaps

Problem:
Excessive gaps on divider panels, doors, or at the top and bottom of cubicles may compromise user privacy.

Solution:

  • Use skirting panels for privacy especially in shower areas and Indian toilets.
  • For sensitive applications, consider full-height partitions.

5. No Provision for Differently Abled or Elderly

Problem: Restroom is a basic necessity of all humans and failing to provide an accessible toilet for all types of users creates unease and exclusion.

Solution:

  • Incorporate accessibility guidelines from standards like ADA or NBC.
  • Always include at least one handicap toilet cubicle per restroom or per guidelines.
  • Provide wide outward-opening doors, grab bars, and turning space for wheelchair users.
  • Ensure locks and handles are easy to operate.

6. Lack of Emergency Access Mechanisms and Child-Friendly Features

Problem: No provision to open the cubicle from outside during emergencies. Toilet cubicles with sharp edges and hardware aren’t designed for young children’s use.

Solution:

  • Use locks with outside opening function in case of emergencies.
  • If the cubicles are to be used by children, please provide necessary safety features such as chamfered and rounded edges, finished hardware and check for any loose screws, exposed fasteners and pointy ends.

7. Poor Ventilation and Odour Buildup

Problem:
Lack of airflow can lead to unpleasant odours and condensation inside cubicles.

Solution:

  • Maintain standard under-panel and over-panel gaps for air circulation.
  • Integrate mechanical ventilation systems or exhaust fans in enclosed spaces.
  • Use materials with non-porous surfaces to minimize odour absorption.

8. Water Pooling Around the Cubicle Entrance

Problem: In areas with showers or Indian toilets, water spills or seeps into the next cubicle area, making it slippery and unhygienic.

Solution: Use aluminium anodised skirtings at the bottom of the front and divider partitions. They isolate the cubicle and to prevent water ingress from adjacent cubicles.

9. Dirt Accumulation and Difficult Cleaning

Problem: Dust and grime collect in hard-to-reach corners or joints. Designs with too many joints, corners, or textured surfaces can make cleaning difficult and lead to dirt buildup.

Solution:

  • Prefer wall-hung or  ceiling hung models for uninterrupted floor access to allow full floor cleaning.
  • Opt for seamless designs with minimal ledges
  • Choose smooth, flat panel surfaces for easy wiping. HPL panel surfaces have antibacterial and antifungal properties promoting good hygiene.

10. Improper Cleaning and Maintenance

Problem: Cleaning staff sometimes use abrasive chemicals or tools that damage panel finishes or hardware.

Solution:

  • Have a periodic toilet cleaning schedule to avoid excessive dirt accumulation and damage
  • Ask the supplier for a cleaning and maintenance manual with specific Do’s and Don’ts. Choose hardware and panel materials that will withstand the cleaning frequency and chemicals used at the site.

11. Limited Spare Part Availability

Problem: Replacement parts are hard to source after a few years.

Solution: Ask you supplier about  part warranty and long-term part availability and standardised hardware.

12. Mismatch Between Design and Use Case

Problem: Using a “one-size-fits-all” cubicle model often leads to discomfort. For instance, a high-end mall using outdated cubicle model, or an industrial space using aesthetic-focused designs that wear down quickly. Incorrect hardware fails in high-traffic areas.

Solution:

  • From 250+ colour options in solids, pastels, woodgrains and metallics, match the model  and colour selection with the building aesthetic and restroom tiles and design.
  • Choose the model and hardware as per the application. Factor in the user comfort, expected footfall, durability and cleaning cycles.

13. Cubicle Usage Imbalance

Problem: Some cubicles are always occupied while others remain underused—often due to unclear signage or layout. Often users need to push doors to check if a toilet is occupied or not.

Solution:

  • Optimize layout visibility from entrance. Use locks with red, green indicators.
  • Additionally, using LED occupancy vacancy indicator lights for smart restroom systems.

Conclusion

Toilet cubicles face daily wear and tear, but with the right material selection, proper installation, and timely maintenance, most common issues can be easily avoided or fixed. Whether you’re planning a new restroom or troubleshooting an old one, keep these points in mind for a smooth, functional, and user-friendly experience.

If you’re looking for trusted toilet cubicle manufacturers in Mumbai, T-Line offers certified materials, expert guidance, and long-term support to help you build restrooms that last.